Домашен сладолед в няколко стъпки



Домочадието реши да приготвим сладолед. Единственият недостатък на домашно приготвения сладолед е, че трябва да се изчака да стегне. А той е толкова кремообразен, лек и вкусен, че това си е сериозен проблем. Само няколко лесни стъпки в приготвянето и дъълго чакане пред камерата ни делят от съвършения домашен сладолед.
Естествено може да се адаптира към шоколадов, плодов или карамелов, плодов, кафе... какъвто и да е, е страхотен. 
От това количество продукти се получава ±750 гр. сладолед.

Трябват ви само:
150 мл. прясно мляко
180 гр. захар 
9 жълтъка*
1 прахче ванилия(или няколко капки ванилова есенция)
250 мл. сладкарска сметана

*С белтъците може да си приготвите тези страхотни Котешки езичета.


Сметаната се разбива, докато достигне консистенцията на кисело мляко и се прибира в хладилника.                          
Млякото и 1/2 от захарта се загряват на котлон, докато захарта се разтопи.
През това време жълтъците и друата половина от захарта се разбъркват докато се получи пухкав крем.


Затопленото мляко се изсипва на тънка струя и с непрекъснато разбиване към жълтъците.
Цялата смес се връща обратно на слаб котлон за няколко минути, като отново се бърка без прекъсване.
Загрятата смес се прехвърля в купа и с миксер се бърка 10-15 минути, докато стане гладка и бухне.



Към получения пухкав крем се прибавя сметаната, разбърква се добре с шпатула, прехвърля се в подходящ съд и се прибира в камерата да се стегне.


*За шоколадов сладолед, към сметаната се добавя разтопен шоколад
(бял, млечен, черен)
**За карамелов вкус, сметаната се разбърква с карамелен сос.
***Към сметаната може да се добави нес кафе, да се разбърка добре за да се получи сладолед с вкус на кафе.
****Свеж сладолед с горски плодове се получава от 1-2 шепи замразени плодове, които се разбъркват със сметаната и след това се смесват с жълтъчения крем.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Малиново парфе с домашно приготвен блат

Пица с блат от карфиол (ниско въглехидратна пица)

Бисквитена торта с кондензирано мляко и малини