Домашен сладолед в няколко стъпки
Домочадието реши да приготвим сладолед. Единственият недостатък на домашно приготвения сладолед е, че трябва да се изчака да стегне. А той е толкова кремообразен, лек и вкусен, че това си е сериозен проблем. Само няколко лесни стъпки в приготвянето и дъълго чакане пред камерата ни делят от съвършения домашен сладолед.
Естествено може да се адаптира към шоколадов, плодов или карамелов, плодов, кафе... какъвто и да е, е страхотен.
Трябват ви само:
150 мл. прясно мляко
180 гр. захар
9 жълтъка*
1 прахче ванилия(или няколко капки ванилова есенция)
250 мл. сладкарска сметана
Затопленото мляко се изсипва на тънка струя и с непрекъснато разбиване към жълтъците.
Цялата смес се връща обратно на слаб котлон за няколко минути, като отново се бърка без прекъсване.
Цялата смес се връща обратно на слаб котлон за няколко минути, като отново се бърка без прекъсване.
Към получения пухкав крем се прибавя сметаната, разбърква се добре с шпатула, прехвърля се в подходящ съд и се прибира в камерата да се стегне.
*За шоколадов сладолед, към сметаната се добавя разтопен шоколад
(бял, млечен, черен)
**За карамелов вкус, сметаната се разбърква с карамелен сос.
***Към сметаната може да се добави нес кафе, да се разбърка добре за да се получи сладолед с вкус на кафе.
****Свеж сладолед с горски плодове се получава от 1-2 шепи замразени плодове, които се разбъркват със сметаната и след това се смесват с жълтъчения крем.
Коментари
Публикуване на коментар