Царска туршия

Според главата на домакинството ни, вече сме достатъчно големи да си приготвим сами зимнина. Досега не бях правила нищо, освен сладка. Той много харесва туршията на родителите ми и използвахме рецептата, от която те се ръководят, когато затварят царска туршия. Въоръжихме се с голяма тенджера, буркани от 720мл. и всички продукти, които са:
4 кг. камби
2 средни глави карфиол
700 гр. моркови (ние сложихме 1кг)
3 глави целина (използват се само листата) 
3 глави чесън 
1 пакетче черен пипер 
200 гр. захар 
200 гр. сол 
200 мл. олио 
500 мл. ябълков оцет 6%
След като се измият и се почистят от семките, камбите се нарязват на парченца, както и моркивите. Карфиола се почиства и се накъсва на розички. Всички зеленчуци се поставят в дълбок съд и към тях се добавят нарязани на едро листата на целината, захарта и солта. Оставят се да престоят между 12-24ч.,като няколко пъти се разбъркват. 
1-2 часа преди затварянето към зеленчуците се прибавят: черния пипер, обелените скилидки чесън, олиото и оцета. Всичко това се разбърква добре, след което се пристъпва към пълненето на бурканите(с това количество се запълват 7-8 буркана от 720 мл). 
По време на пълненето, зеленчуците се натъпкват добре до гърлото на буркана, за да не остава свободно място. Когато всички са пълни, соса се разпределя докато покрие съставките и стигне до средата на гърлото на буркана. 
Капачките се завиват добре. Бурканите се поставят на котлона в тенджера с вода, която ги покрива и се оставят да заврят и да врят 15 минути. След това се изваждат и се обръщат с капачките надолу. 
Туршията е страхотна, и няколко дни след като я направихме, бурканите драстично намаляха..и направихме повторно в двоен размер*, за да сме сигурни, че ще имаме наличности поне до Коледа. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Малиново парфе с домашно приготвен блат

Пица с блат от карфиол (ниско въглехидратна пица)

Бисквитена торта с кондензирано мляко и малини