Плезир/Топъл сладолед

Аз отново съм хванала носталгията за юздите и минах през спомените от панаири и събори...И се натъжих, че моето Маги вероятно няма да бъде свидетел на веселба от подобен вид, но пък може поне да опита вкусотиите, които се предлагаха. Изплуваха вкусове на захарен памук, карамелени пуканки, дребни бонбонки и плезири - мдаа плезир! Не мога да съм категорична, че това е истинското му име, но така го помня... този нежен белтъчен крем във вафлена фунийка. Това ме амбицира, да се разровя в книгите на майка и да открия тази елементарна рецепта, икономична и бърза. Нетърпеливо се задействах... след 15 минути бях готова, и ще посрещна Маги с една такава чудна фунийка след детската градина. 
Какво е необходимо за да приготвим този незабравим спомен у дома:
3 белтъка
1 ч.ч. захар 
1 ванилия
Фунийки за сладолед (намират се в повечето големи хранителни магазини на цена около 2 лева). 
*по желание:
Сладкарска боя
Разтопен шоколад за потапяне
Ще си позволя леко отклонение-нещо което намерих в нета и за пореден път се радвам, че направих този блог и мога чрез него да пропагандирам домашно приготвени сладкиши и ястия. 
#makeandbake #dontbye #safetyfood
Крема се приготвя на принципа на Швейцарския меренг. Разделят се белтъците и жълтъците. Към белтъците се добавя чашата захар. Купата се поставя на водна баня, като водата под нея не трябва да ври много силно.
Бърка се докато захарта се разтопи. Когато това се случи, купата се отмества и сместа се бърка с миксер на висока скорост, докато стане гладка и лъскава, а връхчета твърди(аз бърках около 7-8 минути и започнах да усещам съпротивление от сместа). Идва ред на ванилията и боята(ако разбира се желаете да са цветни).
Разбърква се отново за кратко, за да се усвоят ванилията и боята. Готовата лъскава смес се прехвърля в пош и се разпределя във фунийките. За улеснение, поставих фунийките в чаши. В друга дълбока чаша разтопих шоколад, за да мога да потопя готовите "сладоледчета". В тава шприцовах останалата ми смес на мънички целувки, които пекох ~20 минути на 110°С. С част от тях украсих плезирите, а другите са за просто ей така. 😁И безкрайната наслада на финала...💖 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Малиново парфе с домашно приготвен блат

Пица с блат от карфиол (ниско въглехидратна пица)

Бисквитена торта с кондензирано мляко и малини