Френски кроасани с масло

Както винаги в петък започнах да мисля какво да изпека, да е нещо различно и да направя съботната сутрин още по - хубава. Вместо това петъчната вечеря беше мека и пухкава. Веднъж преди много години правих кроасани и не беше трудно, но ми отне много време. Може би бях прекалено съсредоточена в целия процес и една идея по-нетърпелива. Вече съм осъзнала, че хубавите неща стават бавно... А тези кроасани не са просто хубави, те са маслени, ароматни и просто неустоими. Sfogliati, feuilletée- или просто многолистна магия. Когато идеята вече беше узряла в главата ми, набързо приготвих продуктите и докато пиех кафето си омесих набързо тестото(целта бе да приготвя всичко и сутринта на другия ден просто да ги опечем). А докато то се охлаждаше, се занимавах с къщни дейности и изработих някоя и друга мартеничка.  За тази рецепта освен четвърт търпение, са необходими още:                  500 гр. брашно                                              1 пакетче суха мая                                      1 яйце                                                              1/2 ч.ч. затоплено прясно мляко              40 гр. захар                                                      1 с.л. сол                                                          И най-важното 250 гр. хубаво масло      ~Както при всяко френско печиво и тук брашното се пресява.                                  Аз започнах с измерването на брашното. 
Отделих 50 гр. от маслото за омесването на тестото. 
Останалите 200 гр. нарязах на относително равни филии и ги подредих върху хартия за печене на малко разстояние едно от друго. 
Покрих с втори лист хартия за печене и разточих на квадрат с размери 20х20 см. 
Разточеното масло се прибира в хладилник, докато стане време бъде използвано.                                            Следващата стъпка е пресяването на брашното. 
Към него се прибавят солта и захарта, 
маята, яйцето, затопленото мляко и маслото. 
Тестото се  обира от купата и се прехвърля върху плот, за да се омеси. 
Оформя се на топка, покрива се с фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилник за час. 
Въпреки,че престоява в хладилника, тестото бухва. 
Разточва се върху набрашнена повърхност, като целта е да добие форма подобна на квадрат с размери 40х40см. и дебелина 2-3 милиметра. 
Стегналото масло се поставя в центъра на тестото, чиито четири края се прехлупват, като скриват маслото в "плик". 
Отново се разточва, целта е формата на правоъгълник с ~размер 30х20см.
Тестото се прехвърля в подходящ съд(в моя случай е тава), покрива се с фолио и се връща за час в хладилника. 
След като се е охладило отново се разточва, докато се удвои дължината му. 
Следва прегъването, което превръща обикновеното тесто в многолистно - единия край се сгъва до средата, след което другия край го прехлупва. Тази процедура се повтаря три пъти, като между всяко разточване тестото преседява за охлаждане между 1 и 1/2 - 2 часа. 
Завърта се на 90°,покрива се с фолио и се прибира в хладилника. 
След два часа престой, следва разточване номер 2 - удвояване на дължината-> прегъване с прехлупване  -> завъртане на 90°,след което покриване с фолио и отново в хладилника. 
И последното - номер 3! Повтарят се всички действия от предходните две. След него в тестото има 27 слоя. 
Цялата процедура приключи, точно на време, да отида да взема Маги от детската градина, да се приберем, да го разрежем и да му се порадваме, след това тя да го разточи и да оформим бъдещите кроасани. 
Колкото по-тънко се разточи, толкова по-добре. Това е последното, ама наистина. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене и се оставят да втасат.    Както казах в началото, трябваше изпичането да се осъществи на следващата сутрин, но се появи по-добрата ми половина и каза:                     - Давайте да ги изпечем сега, та ако не станат да имаш време да измислиш друга закуска(той винаги вярва толкова много в успехите на моите печива😬).                                                    И в мен се прокрадна съмнение - ами ако наистина не станат, как да ги оставя милите без закуска в почивния им ден... Е, изпекох и другата половина от тестото(между другото излизат около 16-18 броя средни по размер кроасани).                                                  Освен това са са много вкусни с кашкавал и шунка, шоколад и особено с домашно сладко от вишни.                 Първата тава свърши скорострелно, дори не успях да снимам, но сутрешната я опазих за известно време. Ако искате да направите себе си и любимите си хора много щастливи - това е начина! 













Коментари

Популярни публикации от този блог

Малиново парфе с домашно приготвен блат

Пица с блат от карфиол (ниско въглехидратна пица)

Бисквитена торта с кондензирано мляко и малини