Френски кроасани с масло
Както винаги в петък започнах да мисля какво да изпека, да е нещо различно и да направя съботната сутрин още по - хубава. Вместо това петъчната вечеря беше мека и пухкава. Веднъж преди много години правих кроасани и не беше трудно, но ми отне много време. Може би бях прекалено съсредоточена в целия процес и една идея по-нетърпелива. Вече съм осъзнала, че хубавите неща стават бавно... А тези кроасани не са просто хубави, те са маслени, ароматни и просто неустоими. Sfogliati, feuilletée- или просто многолистна магия. Когато идеята вече беше узряла в главата ми, набързо приготвих продуктите и докато пиех кафето си омесих набързо тестото(целта бе да приготвя всичко и сутринта на другия ден просто да ги опечем). А докато то се охлаждаше, се занимавах с къщни дейности и изработих някоя и друга мартеничка. За тази рецепта освен четвърт търпение, са необходими още: 500 гр. брашно 1 пакетче суха мая 1 яйце 1/2 ч.ч. затоплено прясно мляко 40 гр. захар 1 с.л. сол И най-важното 250 гр. хубаво масло ~Както при всяко френско печиво и тук брашното се пресява. Аз започнах с измерването на брашното.
Отделих 50 гр. от маслото за омесването на тестото.
Останалите 200 гр. нарязах на относително равни филии и ги подредих върху хартия за печене на малко разстояние едно от друго.
Разточеното масло се прибира в хладилник, докато стане време бъде използвано. Следващата стъпка е пресяването на брашното.
Разточва се върху набрашнена повърхност, като целта е да добие форма подобна на квадрат с размери 40х40см. и дебелина 2-3 милиметра.
Стегналото масло се поставя в центъра на тестото, чиито четири края се прехлупват, като скриват маслото в "плик".
Отново се разточва, целта е формата на правоъгълник с ~размер 30х20см.
Тестото се прехвърля в подходящ съд(в моя случай е тава), покрива се с фолио и се връща за час в хладилника.
Следва прегъването, което превръща обикновеното тесто в многолистно - единия край се сгъва до средата, след което другия край го прехлупва. Тази процедура се повтаря три пъти, като между всяко разточване тестото преседява за охлаждане между 1 и 1/2 - 2 часа.
След два часа престой, следва разточване номер 2 - удвояване на дължината-> прегъване с прехлупване -> завъртане на 90°,след което покриване с фолио и отново в хладилника.
И последното - номер 3! Повтарят се всички действия от предходните две. След него в тестото има 27 слоя.
Цялата процедура приключи, точно на време, да отида да взема Маги от детската градина, да се приберем, да го разрежем и да му се порадваме, след това тя да го разточи и да оформим бъдещите кроасани.
Колкото по-тънко се разточи, толкова по-добре. Това е последното, ама наистина. Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене и се оставят да втасат. Както казах в началото, трябваше изпичането да се осъществи на следващата сутрин, но се появи по-добрата ми половина и каза: - Давайте да ги изпечем сега, та ако не станат да имаш време да измислиш друга закуска(той винаги вярва толкова много в успехите на моите печива😬). И в мен се прокрадна съмнение - ами ако наистина не станат, как да ги оставя милите без закуска в почивния им ден... Е, изпекох и другата половина от тестото(между другото излизат около 16-18 броя средни по размер кроасани). Освен това са са много вкусни с кашкавал и шунка, шоколад и особено с домашно сладко от вишни. Първата тава свърши скорострелно, дори не успях да снимам, но сутрешната я опазих за известно време. Ако искате да направите себе си и любимите си хора много щастливи - това е начина!
Коментари
Публикуване на коментар