Банофи чийзкейк

Ами как да започна... Банани, карамел и бисквитки и нежен, много нежен печен чийзкейк. Банофи пая е един от най-известните сладкиши(името му се образува от банан+тофи {banana + toffee} и произхожда от Великобритания), а тук е в комбинация с чийзкейка, с който делят първите места по популярност. Сладкиша е с пластове, кой от кой по завладяващи - блат от какаови бисквити и масло, карамелен сос с парченца банан и пухкав чийзкейк с банаово пюре, а отгоре ганаш от млечен шоколад за разкош.
Започвам с продуктите за блата:
200 гр. смлени какаови бисквити
70 гр. разтопено масло 
~За карамеления сос:
3/4 ч.ч. захар
10 мл. вода 
50 мл. сметана 
20 гр. масло 
1/2 банан
~За чийзкейка:
2 пакетчета крема сирене
3 яйца
2 и 1/2 банана
3 с.л. брашно 
2 с.л. пудра захар
20 мл. сметана 
~За ганаша:
50 мл. сметана
100 гр. млечен шоколад 

Първата стъпка е да се смелят бисквитите и да се смесят с маслото. Разпределят се във форма с падащ ринг и се притискат добре по дъното и стената. Блата се запича за 8-10 минути във фурна загрята на 180°С.
През това време се приготвя карамеления сос. Захарта и водата се изсипват в тенджера и се поставят на котлон на средна степен, когато захарта се стопи се добавя маслото. След това и сметаната. Разбърква се добре и се оставя на тих огън да се сгъсти. Блата и карамела се оставят да се охладят. Бисквитената кора се залива с карамела и се прибира в хладилник да се охлади. Започва подготовката за чийзкейка.
Яйцата се разбиват с пудрата захар. 
Крема сиренето се разбива със сметаната, а 2 и 1/2 банани се намачкват или пюрират в блендер и се прибавят към разбитите сирене и сметана. 
Към тази смес се прибавят разбитите яйца и брашното и отново се разбърква добре. Върху охладената бисквитена основа се подрежда заделения 1/2 банан нарязан на шайбички. 
Залива се с чийз сместа, и се пече 45-50 минути, докато добие златист цвят във фурна предварително загрята на 180°С, като формата се увива във фолио и се поставя в тава, в която има вода колкото да покрие дъното.
Ганаша се приготвя, като сметаната се кипне, към нея се добавя шоколада и се разбърква, докато шоколада се разтопи и консистенцията стане гладка и лъскава. С ганаша се покрива готовия сладкиш. 

Този сладкиш е истинска еуфория във всяка хапка, с него ще изненадате всеки гост, а най-важното е, че се приготвя лесно и бързо.                          П. С. Честит рожден ден на моите сестрички(19.02;20.02). Много ви обичам! 💝💝



Коментари

Популярни публикации от този блог

Малиново парфе с домашно приготвен блат

Пица с блат от карфиол (ниско въглехидратна пица)

Бисквитена торта с кондензирано мляко и малини