Торта "Птиче мляко"

Рецептата за този сладкиш открих докато разглеждах един сайт с рецепти (annieandjeff.com),и по-детайлно раздел "десерти". Набелязах си няколко, които със сигурност ще опитаме, и още на следващия ден с Маги се захвахме на работа. Торта "Птиче мляко" в която няма капчица мляко, крем с консистенция на маршмелоус и всички необходими продукти в наличност, бяха решаващи за избора ни.
Продуктите са:
125 гр. захар
 5 жълтъка
 125 гр. брашно
 1 пакетче бакпулвер
 50 гр. какао
 30 гр. краве масло
100 мл. вода
~За крема:
 5 белтъка
 200 гр. пудра захар
 1 пакетче желатин
 100 мл. вода
~За сиропиране[по желание]:
 1 с.л. захар
 ⅓ ч.ч. вода
~За шоколадовата глазура:
 70 гр. шоколад
 100 гр. краве масло

Маслото се разтопява. В купа се разбъркват жълтъците и захарта. Към тях се прибавят пресятите брашно, какао и бакпулвер. Накрая се добавят маслото и водата. Сместа трябва да е с консистенция на кексова смес. 

Изсипва се във форма с падащ ринг, покрита с хартия за печене. Пече се в загрята на 180°С фурна приблизително 20 минути.                                                      
* Забележка: моят блат се надигна дотолкова, че го разрязах на две. 
Докато блата се охлажда се приготвя сиропа с  2 с.л. захар и 3/4 ч.ч. вода.      *(Сиропирането е пожелание). 
Стъпките в приготвянето на крема са: 1.Желатина се разтваря в 100 мл. вода.                                                              2.Белтъците се разбиват на сняг и към тях се добавя пудрата захар и се разбърква добре.                                       3.Набъбналия желатин се разтопява в микровълнова или на водна баня, оставя се да се охлади и се прибавя към белтъчната смес.                         Блата се поставя в ринг и върху него се изсипва крема. Ако блатовете са два, вторият се поставя върху слоя крем. Тортата се прибира в хладилник, докато се стегне.                                      Шоколадовата заливка се приготвя като към разтопеното масло се прибавя шоколада и се разбърква до получаване на гладка смес.                   

Шоколадовата глазура се разпределя върху охладената торта и тя отново се прибира в хладилник, за да се охлади. Готова е за консумация след един - два часа.                                                               

Коментари

Популярни публикации от този блог

Малиново парфе с домашно приготвен блат

Пица с блат от карфиол (ниско въглехидратна пица)

Бисквитена торта с кондензирано мляко и малини