Торта "Птиче мляко"
Рецептата за този сладкиш открих докато разглеждах един сайт с рецепти (annieandjeff.com),и по-детайлно раздел "десерти". Набелязах си няколко, които със сигурност ще опитаме, и още на следващия ден с Маги се захвахме на работа. Торта "Птиче мляко" в която няма капчица мляко, крем с консистенция на маршмелоус и всички необходими продукти в наличност, бяха решаващи за избора ни.
Продуктите са:
125 гр. захар
5 жълтъка
125 гр. брашно
1 пакетче бакпулвер
50 гр. какао
30 гр. краве масло
100 мл. вода
~За крема:
5 белтъка
200 гр. пудра захар
1 пакетче желатин
100 мл. вода
~За сиропиране[по желание]:
1 с.л. захар
⅓ ч.ч. вода
~За шоколадовата глазура:
70 гр. шоколад
100 гр. краве масло
Докато блата се охлажда се приготвя сиропа с 2 с.л. захар и 3/4 ч.ч. вода. *(Сиропирането е пожелание).
Стъпките в приготвянето на крема са: 1.Желатина се разтваря в 100 мл. вода. 2.Белтъците се разбиват на сняг и към тях се добавя пудрата захар и се разбърква добре. 3.Набъбналия желатин се разтопява в микровълнова или на водна баня, оставя се да се охлади и се прибавя към белтъчната смес. Блата се поставя в ринг и върху него се изсипва крема. Ако блатовете са два, вторият се поставя върху слоя крем. Тортата се прибира в хладилник, докато се стегне. Шоколадовата заливка се приготвя като към разтопеното масло се прибавя шоколада и се разбърква до получаване на гладка смес.
Коментари
Публикуване на коментар