Сладкиш Агнеса

Няма да си приписвам чужди заслуги - сладкиша е дело на моя спътник в живота(любим му е), и въпреки че всеки път му се напуква глазурата е фантастичен - също какъвто беше и в детството. И може би точно заради сладките спомени и тази несъвършена жълтъчена коричка искам да го споделя, а продуктите са:
1 ч.ч. смлени орехи
1 ч.ч. брашно 
1 ч.ч. пудра захар 
5 белтъка 
150 гр. меко масло 
1 пакетче ванилия или 1/2 ампула течна есенция
~За жълтъчената глазура
5 жълтъка
3/4 ч.ч. пудра захар

Яйцата се разделят на белтъци и жълтъци. 

Маслото и 1 ч.ч. пудра захар се разбъркват добре, белтъците се разбиват на сняг. 
Към белтъците се добавят постепенно смлените орехи, брашното, маслото със захарта и ванилията, като се разбъркват леко с шпатула. 
Получената смес се изсипва в тавичка покрита с хартия за печене и се заглажда добре. Пече се в загрята на 180°С фурна 25-30 минути докато получи лек златист цвят. 
Докато се пече ореховата основа, жълтъците се разбиват с 3/4 ч.ч. пудра захар до получаване на гъст крем.
Когато сладкиша излезе от фурната се покрива равномерно с жълтъчената смес. От тук нататък вариантите са два - да се остави за една нощ на стайна температура(за търпеливите), или да се изсуши в слабо загрята ~70-80°С фурна за около 40 минути. 
Когато е напълно охладен се нарязва на ромбове, квадрати... 
Всъщност формата и начина на изсушаване нямат значение - само вкуса, а той е страхотен.
Напуканата глазура също😉. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Малиново парфе с домашно приготвен блат

Пица с блат от карфиол (ниско въглехидратна пица)

Бисквитена торта с кондензирано мляко и малини