Сладки орехчета

За рождения си ден тази година получих страхотни подаръци, които със сигурност често ще влизат в употреба. Поради това, че някога майка ми не се е сдобила с преса за орехчета, винаги съм искала аз да имам и да приготвям тези сладки малки изкушения. За да започнем отнякъде избрахме пресата, която освен, че е прекрасна върви в комплект с доста рецепти. В руските магазини се продават орехчета с пълнеж от кондензирано мляко, които у дома всички обичат. Избрахме си да работим именно по такава рецепта, извадихме продуктите и се захванахме за работа. За да станат още по-симпатични, приготвихме сладкарските боички, за да оцветим тестото.
Продуктите за ~40 бр. сладки са:
1 яйце
1/4 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч. брашно
1/3 ч.л. бакпулвер
120 гр. много меко масло
~За крема:
1/2 консерва кондензирано мляко
40 гр. меко масло В купа се смесват яйцето, захарта и бакпулвера. Добавя се и маслото и се разбърква добре, докато се получи гладка смес. Постепенно се добавя брашното. Трябва да се получи меко тесто(в зависимост от големината на яйцето, желаната консистенция може да се достигне с по-малко или пък повече брашно). Тестото е готово. Пресата трябва да е намазнена и загрята от двете страни. Оформят се топчета с размерите на голям лешник, поставят се в гнездата на пресата и се пекат по около 3-4 минути от всяка страна. В малка тенджера се изсипва 1/2 консерва кондензирано мляко и на много слаб огън се бърка непрекъснато, докато се сгъсти. Когато се сгъсти и съвсем леко се охлади, се разбива с маслото. 
Всяка черупка се запълва с крем и се слепват, като леко се притискат. Излишния крем се отстранява. Могат да се съхраняват в кутия, буркан или да се опаковат в целуфан, за да бъдат сладък подарък за някого. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Малиново парфе с домашно приготвен блат

Пица с блат от карфиол (ниско въглехидратна пица)

Бисквитена торта с кондензирано мляко и малини