Гъбена крем супа

След една зареждаща неделна разходка в гората, изпълнена с гъбки ми се зароди идейка за гъбена супа. Много хора подценяват гъбите и техните качества. Всъщност те са отличен източник на вещества с  противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и фитохимикали, способни да се борят с вируси и бактерии. С богатото си съдържание на мед, който действа като антиоксидант, те осигуряват защита на човешките клетки от увреждания, причинени от свободните радикали.Съдържанието на протеин в гъбите е сравнимо с това на месото или на яйцата. Протеина от гъбите много добре и бързо се абсорбира от човешкото тяло. Гъбите със съдържащите се в тях 18 вида аминокиселини са един незаменим продукт.
Богати са на фосфор, натрий, калий, витамини - В, С, D и Н. В състава им се включва, също така и фолиевата киселина, която почти отсъства в зеленчуците и в плодовете. 
Така освен вкусна, ароматна и згряваща е много хранителна и подходяща за сезона, в който организма е атакуван от всякакви вируси. Може да се адаптира и в постен вариант за спазващите пости. Необходими са само:
500 гр. гъби
50 гр. масло /50 мл. олио или зехтин 
500 мл. вода 
100 мл. готварска сметана (не се използва ако се спазва пост) 
Няколко стръкчета мащерка 
Сол на вкус
Черен пипер на вкус 
Гъбите се почистват и нарязват на парчета и се поставят в тенджера с маслото (или друга мазнина по избор) и подправките. 
След като се задушат за кратко, се добавя водата и се оставят да къкрят на среден огън около 10-15 минути. Когато са готови се пасират и към тях се прибавя сметаната. 
Тенджерата с готовата супичка се поставя обратно върху котлона за кратко, след което се изключва и идва ред на крутоните. 


Коментари

Популярни публикации от този блог

Малиново парфе с домашно приготвен блат

Пица с блат от карфиол (ниско въглехидратна пица)

Бисквитена торта с кондензирано мляко и малини