Чия - защо я наричаме супер храна?!

~"Чия" означава сила! ~
(Salvia Hispanica и Salvia Columbariae) 
Семенцата чия са малки черни и бели и  принадлежат към семейството на ментата. Те попадат в групата на така наречените супер храни с невероятни хранителни качества(Не съдържат глутен, богати са на омега 3-мастни киселини, витамини, минерали, диетични фибри, протеини, антиоксиданти и фитонутриенти. Приемът на чия също така противодейства на стреса и стабилизира имунната система. Съдържа пет пъти повече калций от млечните продукти и три пъти повече желязо от спанака и то в лесна за усвояване форма).
 Произхождат от Южна Америка и употребата им датира от времето на маите и ацтеките.
Веществата в чията помагат при отделянето на токсини, за изграждане на мускулна маса, намаляване на възпаления и поддържане на ситост.
1.Фибрите подпомагат абсорбирането на калориите от храната, която ядем. 
2.Полиненаситените мастни киселини са категоризирани като здравословни. Чия е богата на алфа-линолова киселина, омега-3-мастна киселина.
3.Протеинът в семената от чия помага за изграждането на мускулна маса и подпомага възстановяването на мускулите.
4.Антиоксидантите помагат за отделянето на токсини и за намаляване на стреса и възпалението в организма. Те пречистват вредните свободни радикали. Чията е богата на различни антиоксиданти – кверцетин, кафеена киселина, каемпферол и хлорогенна киселина.
Винаги преди консумация чията трябва да се накисне(минимум 2 часа, а най-добре за цяла нощ), защото в противен случай може да се получи нежелано раздразване на стомаха. Когато се накисне в течност увеличава обема си 3 пъти и консистенцията и наподобява гел /пудинг. Може да се използват вода, ядкови млека, кисело мляко, сварено кафе или пък животинско прясно мляко. Може да се овкуси с ванилия, лъжица мед и плодове - резултата е вкусен, здравословен и засищащ пудинг за закуска.
Моят вариант за #суперзакуска е:
4 с.л. чия
1 с.л. Еритритол(мед или друг подсладител)
Няколко капки ванилова есенция
250 мл. бадемово мляко
Всички съставки се смесват в купичка. 

Разбъркват се много добре и се остявя да преседи в хладилник за през нощта. След като чията е престояла цялата нощ в хладилника, изглежда така:
Възможни са безброй комбинации, а моите любими са:                                     1.Чия+бери. 2.Чия+кокосови стърготини. 


Коментари

Популярни публикации от този блог

Малиново парфе с домашно приготвен блат

Пица с блат от карфиол (ниско въглехидратна пица)

Бисквитена торта с кондензирано мляко и малини