Морковена торта
Още една морковена рецепта? И пак сладкиш?...
Маги има страхотен проблем с консумацията на зеленчуци. Не желае да опита дори, зеленчук различен от краставица и картоф. С морковеното руло постигнах известен успех, но с тази торта резултата беше много по-добър. Тя естествено, дори не подозира, че и в нея има моркови, а и аз доста умело я презентирах като кокосова торта. След първото парче поиска второ, след това още едно допълнително... Освен, че основната съставка са морковите тя не съдържа захар и глутен, които са заместени с мед и ядково брашно. Това я превръща в здравословен десерт, който е наистина мноооого вкусен и идеален избор за деца, които "не обичат" моркови, а свекърва ми я кръсти "Оранжева фантазия".
Продуктите за два блата с диаметър 20 см. са:
~200 гр. моркови
2 яйца
70 гр. кокосово брашно
200 мл. ядково мляко(бадемово, кокосово)
25 гр. разтопено масло
1 ванилия(или 1/2 капсула)
1 пакетче бакпулвер
50 гр. мед
*по желание могат да се добавят други ароматни подправки като канела, джинджифил на прах, индийско орехче.
-За крема:
100 мл. животинска сметана за разбиване
1 и 1/2 пакетче крема сирене(~180гр.)
80 гр. мед
Морковите се почистват и нарязват, след което се смилат в кухненски робот. Добавят се яйцата, маслото, меда и млякото.
Накрая се в сместа се изсипват брашното и бакпулвера и отново се разбърква. Резултата е доста гъста консистенция, която се разделя на две равни части.
Половината от нея се разпределя във форма, покрита с хартия за печене и се пече в загрята на 180°С фурна около 15-20 минути. Същото се случва и с другата половина от сместа. Когато и двата блата са изпечени, се оставят да се охладят напълно.
Коментари
Публикуване на коментар