Най-вкусното Тирамису

Това е оригиналната рецепта за този невероятен десерт, идващ от любимата ми Италия. Точно толкова вкусно, пухкаво и ароматно е като онова, което опитах там и когато го приготвям в мислите ми се пренасям в родината му. Маги също го харесва много и това, че е един от най-лесните десерти, превръща правенето му в забавление. Много важно правило е крема да се опитва в процеса на готвене!!!         
Името му буквално означава 'ободрѝ ме!' - което е неизбежно предвид кафето и какаото, които се използват. Въпреки, че има данни за появата на Тирамису още през XVII век, липсват такива за точното място. Естествено това, че региона от който произхожда е мистерия е без значение, щом добрите хора са споделили рецептата и продуктите, които са:
1 и 1/2 пакет бишкоти
200 мл. слабо кафе(1ч.л. разтворимо кафе+180мл. вода+20 мл. ром)
-За крема:
4 жълтъка
150 гр. захар 
200 мл. сметана за разбиване 
250 гр. маскарпоне 
-За поръсване:
Какао 
Настърган шоколад 

Жълтъците и захарта се разбъркват на водна баня докато сместа изсветлее. 
Сметаната се разбива добре и към нея се добавят охладените жълтъци, а след това и маскарпонето. 
Бишкотите се потапят за кратко в кафето и се подреждат в тавичка или форма с падащ ринг(този път, сглобихме нашето като торта). Покриват се с половината от крема, след което се подрежда още един ред напоени бишкоти и другата половина крем. Поръсва се с какао и настърган шоколад и се прибира в хладилник. Сериозно е предизвикателството, това съвършено вкусно произведение просто да си седи в хладилника...

Коментари

Популярни публикации от този блог

Малиново парфе с домашно приготвен блат

Пица с блат от карфиол (ниско въглехидратна пица)

Бисквитена торта с кондензирано мляко и малини