Погача

850 гр. брашно
3 яйца
1 кубче мая 
200 мл. прясно мляко 
100 мл. вода
1 ч.л. захар 
2 ч.л. сол
50 гр. меко масло 
Семенца за поръсване 
Маята се разтваря във водата със захарта и 2 с.л. от брашното и се оставя да шупне. 
Прясното мляко и 1/2 от маслото се загряват и се изсипват в кладече в брашното. Добавят се и 2 яйца+1 белтък(жълтъка се отделя за намазване) и шупналата мая. Сместа се омесва добре и се оставя в намазнена купа да удвои обема си, като се покрива с кърпа или фолио за свежо съхранение. 
Бухналото тесто се размесва добре с останалото масло и отново се връща в купата, за да втаса за втори път. 
Една малка топчица тесто се заделя настрани, тестото се разточва в правоъгълна форма, навива се на руло и се оформя във формата на кръг върху хартия за печене. Правят се разрези, като половината от получените парчета се подгъват навътре, а останалите настрани, като се подмушват леко отдолу. От заделената топчица се оформят розички и се поставят в центъра. Заедно с хартията за печене, оформената погача се прехвърля в тава или форма и се оставя да втаса за трети път. Намазва се с жълтъка, разбит с 1 с.л. прясно мляко и се поръсва със семената. Пече се в предварително загрята на 180 °С фурна около 40-45 минути, като когато започне да се зачервява се покрива с алуминиево фолио. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Малиново парфе с домашно приготвен блат

Пица с блат от карфиол (ниско въглехидратна пица)

Бисквитена торта с кондензирано мляко и малини