Масленки-гъбки

На 22 юли църквата почита св. Мария Магдалена(Света равноапостолна мироносица Мария Магдалeна народът тачи  като сестра на свети Илия. На нея се приписва първия възглас „Христос воскресе!„) и вдъхновителката на блога празнува своя имен ден. Изненадата която и приготвихме с баба ѝ са тези сладки маслени гъбки, които тя много обича. Този път изпълнението е на майка ми, но аз доста помагах... Продуктите за ~80бр. са:
2 яйца
1 ч.ч. захар 
1/2 ч.ч. свинска мас на стайна температура 
1/2 ч.ч. меко масло
1 пакетче ванилия 
Брашно колкото поеме за да се получи меко тесто (около 450гр.)
1 ч.л. какао 
Кръгла формичка с подходящ размер за оформяне на пънчета(ние използвахме капаче от червило).
Маста, маслото, яйцата, захарта и ванилията се смесват добре и постепенно се добавя брашното, до получаване на меко тесто, което се отделя от стените на съда и не лепне. 
От сместа се оформят топчета с размер на голям лешник и се подреждат в тава покрита с хартия за печене. 
Избраната формичка се потапя в какаото и с нея леко се притиска всяко топче в средата, за да се оформи пънчето. 
Сладките се пекат 12-15 минути във фурна, която предварително е загрята на 220°С.
Когато се охладят се овалват в пудра захар. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Малиново парфе с домашно приготвен блат

Пица с блат от карфиол (ниско въглехидратна пица)

Бисквитена торта с кондензирано мляко и малини