Конфитюр от ягоди

                                                   
При приготвянето на сладка не се изискват опит, усилия и много време.        Единствената необходима информация е, че на 1 кг. плод се полага 1 кг. захар             и бурканчетата, в които ще се налива     горещия конфитюр трябва да са топли -    това се  постига най-лесно, като се    подредят в студена фурна и се включи на 100° С.                                    
Първо се сдобих с бурканчетата(от 340 мл.), а в последствие и със страхотни ягоди, та решението да направя сладко дойде съвсем естествено.                                                                       
От 1кг. ягоди и 1 кг. захар получих 4 бурканчета. Толкова вкусен стана, че не съм сигурна                                                      
дали ще се задържи повече от месец, а сигурно е, че няма да се превърне в зимнина.                                                             

Ягодите се измиват и се почистват от дръжките.                                                                                    
Покриват се със захарта и се оставят да отпуснат сока си за няколко часа, най-добре за едно денонощие.                                                                                                                                         
Ягодите и захарта се прехвърлят в тенджера , слагат се на котлон на силен огън докато заврят, след което котлона се намалява и от време на време се   разбъркват.                                                    Когато сместа започне да завира, образува пяна, която до колкото е възможно се отстранява,         
за да се получи по-бистро сладко(дори и да остане, тя се стопява). Гъстотата зависи от времето  на варене - колкото по-дълго се вари, толкова по-гъсто ще бъде. Проверка се прави с няколко          капки, които се покапват върху порцеланова чиния. Когато се охладят чинията се накланя - сладкото трябва да се движи бавно надолу, а не да се стича. Когато е достигната желаната            консистенция, се добавя лимонената киселина и се отстранява от котлона. Горещото сладко се прехвърля в   затоплените бурканчета, които се затварят добре и се                                   
обръщат с капачките надолу...                                                                                                                  

      
... И за финал се нанася върху препечена филийка намазана с масло.                                                    

Коментари

Популярни публикации от този блог

Малиново парфе с домашно приготвен блат

Пица с блат от карфиол (ниско въглехидратна пица)

Бисквитена торта с кондензирано мляко и малини