Конфитюр от ягоди
При приготвянето на сладка не се изискват опит, усилия и много време. Единствената необходима информация е, че на 1 кг. плод се полага 1 кг. захар и бурканчетата, в които ще се налива горещия конфитюр трябва да са топли - това се постига най-лесно, като се подредят в студена фурна и се включи на 100° С.
Първо се сдобих с бурканчетата(от 340 мл.), а в последствие и със страхотни ягоди, та решението да направя сладко дойде съвсем естествено.
От 1кг. ягоди и 1 кг. захар получих 4 бурканчета. Толкова вкусен стана, че не съм сигурна
дали ще се задържи повече от месец, а сигурно е, че няма да се превърне в зимнина.
Покриват се със захарта и се оставят да отпуснат сока си за няколко часа, най-добре за едно денонощие.
Ягодите и захарта се прехвърлят в тенджера , слагат се на котлон на силен огън докато заврят, след което котлона се намалява и от време на време се разбъркват. Когато сместа започне да завира, образува пяна, която до колкото е възможно се отстранява,
за да се получи по-бистро сладко(дори и да остане, тя се стопява). Гъстотата зависи от времето на варене - колкото по-дълго се вари, толкова по-гъсто ще бъде. Проверка се прави с няколко капки, които се покапват върху порцеланова чиния. Когато се охладят чинията се накланя - сладкото трябва да се движи бавно надолу, а не да се стича. Когато е достигната желаната консистенция, се добавя лимонената киселина и се отстранява от котлона. Горещото сладко се прехвърля в затоплените бурканчета, които се затварят добре и се
обръщат с капачките надолу...
Коментари
Публикуване на коментар