Невероятно вкусен козунак



Този козунак месих за миналия Великден и е най-вкусния козунак, който съм правила. За оригиналната рецепта натиснете тук :
(Козунак душичка), с огромни благодарности, че авторката ми позволи да я побликувам тук. Правила съм доста козунаци и ми се получаваха конци, но тази рецепта е за козунак с МНОГО конци. 
Няма да го хваля повече, продуктите са:
200 мл. хладко прясно мляко
14 гр. суха мая или 1 кубче жива
200-240 гр. захар
4 супени лъжици мед
120 гр. кисело мляко
1 настъргана кора от лимон или портокал
4 яйца 
4 жълтъка
1 супена лъжица ром или друг твърд алкохол 
Щипка сол
1 малка есенция ром 
1150 гр. брашно (може леко да варира)
100 гр. свинска мас 
150 гр. меко масло 
-За плънката(по желание):
Локум, стафиди, сушени плодове, шоколад, сладко, мармалад
-За намазване и поръсване:
1 жълтък разбит с малко прясно мляко 
Ядки
Захар 
!!! Важно е всички продукти да са със стайна температура!!! Температурата в помещението трябва да е по-висока!!! 

Маята се смесва с 100 гр. от брашното и 1 с.л. от захарта в хладкото мляко и се оставя да утрои размера си.

Когато това се случи се разбърква, отново се изчаква да бухне и това се повтаря още веднъж. Когато бухне за трети път, маята се смесва с останалите продукти без маслото и маста.



(Киселото мляко, захарта, меда, яйцата+жълтъците, алкохола, есенцията ром, лимоновата кора и брашното).
Тестото се омесва добре и се оставя да втаса в намаслена купа, покрито със свежо фолио, докато утрои размера си.
Към втасалото тесто постепенно се добавят маста и маслото и се меси докато се усвои всичката мазнина и се получи еластично тесто. Тестото отново се покрива в купа и се оставя да втасва до утрояване на обема си.

Тестото се разделя на равни части,всяко се пълни с плънка по желание, усукват се фитили и се сплита. 




Поставя се във форма покрита с хартия за печене, покрива се със свежо фолио, и се ставя да втаса за трети път. Намазва се  жълтък разбит с мляко, поръсват се ядки и кристална захар.

Козунака се пече във фурна, предварително загрята на 170°С около 40-45 мин.
Не умея да го сплитам добре, но както и да е сплетен, вкуса му е страхотен.






Коментари

Популярни публикации от този блог

Малиново парфе с домашно приготвен блат

Пица с блат от карфиол (ниско въглехидратна пица)

Бисквитена торта с кондензирано мляко и малини