Невероятно вкусен козунак
(Козунак душичка), с огромни благодарности, че авторката ми позволи да я побликувам тук. Правила съм доста козунаци и ми се получаваха конци, но тази рецепта е за козунак с МНОГО конци.
Няма да го хваля повече, продуктите са:
200 мл. хладко прясно мляко
14 гр. суха мая или 1 кубче жива
200-240 гр. захар
4 супени лъжици мед
120 гр. кисело мляко
1 настъргана кора от лимон или портокал
4 яйца
4 жълтъка
1 супена лъжица ром или друг твърд алкохол
Щипка сол
1 малка есенция ром
1150 гр. брашно (може леко да варира)
100 гр. свинска мас
150 гр. меко масло
-За плънката(по желание):
Локум, стафиди, сушени плодове, шоколад, сладко, мармалад
-За намазване и поръсване:
1 жълтък разбит с малко прясно мляко
Ядки
Захар
!!! Важно е всички продукти да са със стайна температура!!! Температурата в помещението трябва да е по-висока!!!
Когато това се случи се разбърква, отново се изчаква да бухне и това се повтаря още веднъж. Когато бухне за трети път, маята се смесва с останалите продукти без маслото и маста.
(Киселото мляко, захарта, меда, яйцата+жълтъците, алкохола, есенцията ром, лимоновата кора и брашното).
Тестото се омесва добре и се оставя да втаса в намаслена купа, покрито със свежо фолио, докато утрои размера си.
Поставя се във форма покрита с хартия за печене, покрива се със свежо фолио, и се ставя да втаса за трети път. Намазва се жълтък разбит с мляко, поръсват се ядки и кристална захар.
Козунака се пече във фурна, предварително загрята на 170°С около 40-45 мин.
Към втасалото тесто постепенно се добавят маста и маслото и се меси докато се усвои всичката мазнина и се получи еластично тесто. Тестото отново се покрива в купа и се оставя да втасва до утрояване на обема си.
Тестото се разделя на равни части,всяко се пълни с плънка по желание, усукват се фитили и се сплита.
Поставя се във форма покрита с хартия за печене, покрива се със свежо фолио, и се ставя да втаса за трети път. Намазва се жълтък разбит с мляко, поръсват се ядки и кристална захар.
Коментари
Публикуване на коментар