Козуначени мъфини
Въпреки, че Баба Марта изтупа юргана на места, на нас ни е вече пролетно и великдеднско - дори започнахме репетиции. Миналата година за Великден приготвихме удивителни козунаци, рецептата ще публикуваме със сигурност съвсем скоро. Днес сътворихме тези козуначени мъфини по една рецепта за козунак, която съм си записала от ТВ предаване като дете. Спомних си, че тогава мобилизирах майка ми да го направим и резултатът бе по-скоро кекс с вкус на козунак, но днес получихме и конци (явно Маги ми е късметче). И така..
необходимите продукти са:
500 гр. брашно
3 яйца и 1 жълтък(за намазване)
1 ч.ч. захар
200 мл. топла вода /или прясно мляко
1/2 кубче прясна мая
100 гр. меко масло
50 мл. червен ром или 1/2 есенция ром
Настъргана кора от 1/2 лимон
-За пълнеж пожелание:
Сушени плодове, стафиди, локум
(ние използвахме червени боровинки и шоколад)
-За поръсване :
Кристална захар, ядки
В купа се смесват брашното, захарта*, яйцата ароматите, прибавих и няколко капки лимонена есенция, за по-наситен вкус.
*Намалих на половина количеството захар в тестото, но според мен не се получи достатъчно сладко, затова другия път ще се придържам към споменатото.
Когато удвои размера си към него постепенно се добавя мекото масло, с омесване и прегъване, докато се усвои напълно.
Полученото тесто се разделя на 12 топчета, всяко от тях на две части.
Оформят се на фитилчета, поръсват се с плънката по избор и се осукват едно около друго, след което се поставят в хартиени форми за мъфини.
Оформят се на фитилчета, поръсват се с плънката по избор и се осукват едно около друго, след което се поставят в хартиени форми за мъфини.
Отгоре се намазват с разбит жълтък, поръсват се ядки и кристална захар. Пекат се в предварително загрята на 180 °С фурна 30-40 минути.
Поздрави, Маги и Криси.
Коментари
Публикуване на коментар