Кейк Зоя*

Обхванала ме е ретро вълна и правя сладкиши, които са присъствали често вкъщи(този кекс правя и аз веднъж седмично, много е любим) . Рецептата отново е от маминия ми тефтер, Зоя е приятелката която я е споделила. Както всяка рецепта за кекс, приготвя се бързо с минимални усилия и продукти, които винаги се намират у дома. Запретнете ръкави, поканете си приятелки и слагайте кафето в кафеварката...

Необходимите продукти са:
100 гр. меко масло
1/3 ч.ч. олио
1 и 1/2 ч.ч. захар
4 яйца
3 ч.ч. брашно
1 ч.ч. прясно мляко 
1 пакетче бакпулвер 
1 пакетче ванилия
Настъргана кората от един лимон
1 ч.л. какао
Счукани орехи
Стафиди 

Маслото, олиото, яйцата и захарта се разбъркват добре. Една по една се прибавят трите чаши брашно, бакпулвера и ванилията.
Настъргва се лимонената кора, прибавя се и млякото.
Сместа се изсипва в намазнена и набрашнена форма за кекс. Аз изсипвам част от сместа, поръсвам с част от стафидите и орехите и редувам така, като завършвам със смес.
Сместа, която е останала в купата се разбърква с какаото и се разпределя отгоре.
Пече се в предварително загрята на 180 °С фурна около 40 минути, като се проверява с клечка.
Когато изстине се обръща в подходяща чиния и по желание се поръсва с пудра захар.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Малиново парфе с домашно приготвен блат

Пица с блат от карфиол (ниско въглехидратна пица)

Бисквитена торта с кондензирано мляко и малини