Скалички


Когато бях дете обожавах Скалички и Топчета. С татко ходехме на сладкарница и аз всеки път си поръчвах. По-късно когато разбрах, че се приготвят от изрезки от блатовете, това изобщо не повлия на чувствата ми към тях. 
В Скаличките харесвам, че изискват минимално количество продукти и време за приготвяне. 
Изпитвам уважение към храната и когато зная, че някой остатък ще ми влезе в употреба го замразявам. И така, пазя изрезки от блатове, счупени сладки и курабийки, различни сладки остатъци, които прибирам в камерата за да ги използвам за блат за чийзкейк или Скалички. 
Когато нямам такива резерви, ги приготвям по стандартната рецепта, за която са необходими:
250 гр. бисквити (чаени, обикновени, "закуска" - всички са подходящи) 
100 гр. меко масло 
50 мл. прясно мляко 
3 с.л. пудра захар 
По желание може да се добавят ситно счукани ядки, сушени боровинки, стафиди и есенции. 
-За глазурата:
100 мл.  сметана 
100 гр. шоколад 
Кокосови стърготини за поръсване
Бисквитите  и ядките се смилат до трохи и се разбъркват с маслото, какаото, захарта и млякото. По желание се добавят аромати-ром, ванилия.. 
Получава се консистенция, от която лесно се оформят скалички и/или топчета.
Сметаната се загрява и към нея се прибавя шоколада,
като се разбъркват докато шоколада се разтопи и се получи гладък ганаш.
С помощта на лъжица, глазурата се разпределя върху оформените сладки и се поръсват с кокосови стърготини.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Малиново парфе с домашно приготвен блат

Пица с блат от карфиол (ниско въглехидратна пица)

Бисквитена торта с кондензирано мляко и малини