Баница с халва за Сирни Заговезни
Сирни Заговезни или Прошка, е един от любимите празници в нашият дом. Първо посещаваме възрастните в семейството за да поискаме прошка, като носим халва, после подготвяме традиционните ястия за този ден. От този ден нататък започва Великия пост преди Великден. За последен път преди Великден се консумират сирене, яйца и мляко. По тази причина за трапезата на Сирни Заговезни приготвям ястия съдържащи сирене и яйца-баница, пълнени яйца, риба. На трапезата също присъстват халва, сирене, варено жито, печена тиква и сушени плодове. Преди да седнем на масата практикуваме и ритуала 'хамкане' с халва и варено яйце.
Тази година Сирни съвпада с друг наш любим празник-Баба Марта, затова освен с изработени от нас мартенички,
ще изненадаме бабите с тези банички с тахан халва.
Продуктите са:
1 пакет кори за баница
200 гр. тахан халва
100 гр. орехи
Олио или масло за намазване на корите
3 яйца
250 мл. прясно мляко
Всяка кора се прегъва и се намазва с мазнина. В долния край се разпределя плънката от натрошени халва и орехи.
Подреждат се в намаслена форма за мъфини. От незавитата част се оформя кладенче и вътре се изсипва по малко от разбитите мляко и яйца.
Това е един много вкусен и сладък начин да поискате прошка от близките си.
Коментари
Публикуване на коментар