Тиквеник

1.Успокоява нервната система
2.Подобрява състоянието на кожата и остротата на зрението
3. Оказва лечебно действие при проблеми със стомаха и черния дроб.     

4. Тиквата е незаменим помощник в борбата с диабета. Тя поддържа нормални нивата на кръвната захар.    5.Тиквата се използва за лечение на щитовидната жлеза.                                  6.Тиквата е изключително диетична храна заради нейната висока хранителна стойност, но ниска калорийна себестойност.          

7.Прочиства бъбреците                            8.Семената на тиквата са богати на полезни мазнини за сърцето, a при честа консумация профилактира коварната атеросклероза.                        9.Противопаразитно действие          10.Богат източник на витамин А

Това са само част от ползите, които тиквата дава на организма. 
Използва се за десерти, супи, пюрета, основни ястия.. 
Докато все още сме в сезона на тиквите - представяме класически тиквеник.

Необходими продукти:
1 пакет фини кори 
400-450 гр. настъргана тиква
1/2 ч.ч. захар
2 с.л. канела 
100 гр. масло
200 гр. орехи

В тиган с част от маслото, захарта и канелата се задушава тиквата.
Взимат се по две кори, като едната се намазва с разтопено масло и се покрива с втората. Разпределя се плънката и се поръсва със ситно натрошени орехи.
Намазаните кори се навиват и се поставят в намаслена тава, една след друга...
... И така, докато не свършат корите и плънката.
Пече се в предварително загрята на 180 °С фурна до златисто. По желание може да се поръси с пудра захар.




Поздрави, Криси и Маги. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Малиново парфе с домашно приготвен блат

Пица с блат от карфиол (ниско въглехидратна пица)

Бисквитена торта с кондензирано мляко и малини