Много пухкава и лесна питка за Никулден

Необходими продукти:
2 яйца
50 гр. краве масло 
200 мл. прясно мляко 
1/2 кубче прясна мая
1/2 с.л. захар
1 с.л. сол
500-550 гр. брашно
В купа се разбъркват маята, затопленото мляко, захарта и солта. Към тази смес се прибавят и 2 с.л. брашно и се оставя настрани за 10 минути. 
През това време се пресява брашното и се разтапя маслото. 
Към сместа с маята се добавят маслото и яйцата, като единия жълтък се заделя за намазване. Разбърква се добре и постепенно се прибавя брашното. 
Меси се до получаване на меко тесто и се оформя топка, намазва се с малко мазнина и се оставя в купа за около час, докато втаса. 
Когато е удвоило обема си се разделя на две части. Едната топчица се разточва в овална форма за тяло. От втората топка се формят опашка и перки.
С малка капачка се изрязват и  "люспите" и се подреждат, като леко се застъпват. 
Най-накрая се намазва жълтъка и по желание се поръсва със семена.
Пече се около 30 минути на 180 С°

Резултатът е питка, много пухкава отвътре със златна, хрупкава коричка, която е и лесна за пригитвяне!
Приятен апетит!
Поздрави, Криси и Маги. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Малиново парфе с домашно приготвен блат

Пица с блат от карфиол (ниско въглехидратна пица)

Бисквитена торта с кондензирано мляко и малини