Баклава
На Бъдни вечер се приготвят само постни ястия, содена питка с паричка, като се подреждат на масата нечетен брой(7,9 или 11). Преди да седнем на масата прекаждаме с тамян, за да си тръгнат злините от дома. Когато разчупваме хляба, оставяме първото парче за Богородица, после за къщата, а следващите на всеки член от семейството според възрастта. Трапезата оставяме неприбрана.
Моя списък с ястия е:
Содена питка, бобена яхния, зелеви сарми, пълнени чушки с боб, ошав, тиквеник, баклава.
И така, днес с Маги приготвихме баклавата.
Необходими продукти :
1 пакет фини кори
1 и 1/2 ч.ч. ситно начукани орехи
125 гр. разтопено масло
~За сиропа:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
ванилия
лимонов сок
В тавата се слагат две кори, като и двете се намазват с разтопеното масло. Поръсват се орехи. Следват пак две кори, които също се намазват с масло, поръсват се орехи и така, докато накрая се завърши с кора.
Нарязва се и се пече се в предварително загрята на 180°С фурна до златисто след което се оставя да изстине.
Сиропа се кипва, и след това се оставя да поври на слаб огън.
Когато баклавата е изстинала се залива с топлия сироп.
Сиропа се кипва, и след това се оставя да поври на слаб огън.
Когато баклавата е изстинала се залива с топлия сироп.
Коментари
Публикуване на коментар