Празнична питка

Тази питка много се хареса на всички, които я опитаха. С Маги я месихме за Гергьовден,затова и снимките са на тази тематика, но може да се омеси за всякакъв повод с тематична украса.

Необходими продукти
450 гр брашно + 50 гр брашно за омесване(аз използвах  Пшенично брашно Екстра на София Мел )
1 и 1/2 с.л. сол
1 пакетче суха мая Dr.Oetker
1 ч.л. захар
150 мл топло(не горещо) прясно мляко
2 яйца
3 с.л. кисело мляко
2 с.л. олио

За намазване на питката отгоре
1 жълтък
По желание може да се поръси със семена

Брашното се пресява в купа, добавя се солта, разбърква се и де прави кладенче в средата.
В купичка се изсипва 1/2 от топлото мляко, прибавя се захарта и се разбърква. Прибавя се и маята, разбърква се и се оставя 10тина минути – да шупне.
Следващата стъпка е да се разбият яйцата с киселото мляко и олиото и да се 
добавят при брашното. Добавят се шупналата мая и останалото прясно мляко и се 
замесва меко тесто.
Изважда се от купата върху набрашнен плот и се доомесва за около 10тина минути. 
При необходимост ако тестото лепне се добавя още брашно(колкото поеме).
От баба ми зная, че за да стане меко и пухкаво трябва в процеса на месене да се ударя доста пъти в плота върху който се меси. След като се "набие" тестото се оформя на топка и се слага в набрашнена купа,
покрива се с прозрачно фолио и кърпа и се оставя на топло да втаса, докато увеличи обема си двойно.
Изважда се отново, премесва се и отново се удря 50тина пъти в плота.Отделя се малко от тестото за декорацията на питката(ако ще има такава). Останалото тесто отново се оформя на топка и се слага в намаслена и набрашнена форма за торта с ринг(аз използвах една с диаметър 20 см.). Отново се покрива с прозрачно фолио и кърпа и се оставя да удвои обема си.
Аз оставих тестото за фигурките в хладилника,докато питката втасваше за втори път, за да не втаса и то.Когато питката се удвои, разточих малката топчица на тънка кора и изрязах фигурките с резач за сладки. Намазах я с разбития жълтък и ги налепих върху нея.


             
Пече се в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 40 минути.  Когато започна да се зачервява отгоре я покрих с алуминиево фолио и я допекох под него, като я отвих за последните 10 минути за да хване хубава златна коричка. Така стана наистина много мека и пухкава вътре и златиста и хрупкава отгоре. С клечка за зъби се проверява дали питката е готова.
                                                                                                       
Пожелаваме Ви добър апетит!                                                                                           

Поздрави, Криси и Маги.                                                                                                     

Коментари

Популярни публикации от този блог

Малиново парфе с домашно приготвен блат

Пица с блат от карфиол (ниско въглехидратна пица)

Бисквитена торта с кондензирано мляко и малини