¡Тортата!
Заради нисковъглехидратния режим на хранене, който съм избрала да следвам вече няколко години се чувствам безсилна, когато ми се хапва нещо сладко. Правих много опити за десерти и дори сладолед през това време, но не бяха "моето нещо" и си похапвах по нещичко от сладкия шкаф. Вчера видях доста хора да се разхождат с кутия с торта и просто реших да използвам последните грамове *еритритол, които бяха останали в пакета - 190 гр. (абсолютно достатъчни за блата и двата крема, оказа се).
*Естествено подсладителя може да бъде заместен с друг или просто може да се използва захар.
Като цяло обаче, еритритола е един от полезните изкуствени подсладители (за разлика от аспартам, захарин, малтитол, ксилитол). Добива се от 100% естествени суровини, от растения съдържащи нишесте, например царевица, тапиока.
Среща се в някои плодове – круши, грозде, диня, също и в някои продукти на ферментацията – бира, вино.
Готовият продукт е под формата на кристали или прах. Има по-близък вкус до захарта от стевия, няма неприятен послевкус, напротив - създава усещане за охлаждане и има 70% от сладоста на захарта. Тъй като еритритола не участва в метаболизма на организма, той не влияе нито на нивото на глюкозата, нито на нивото на инсулина. В заключение - освен, че еритритола е безвреден, той също е и полезен - не съдържа калории и не повишава нивото на глюкозата и инсулина, което го прави идеален за хранителна добавка в диетични продукти, предпазва от кариес и заболявания на устната кухина, по-ефективен от ксилитола и е антиоксидант тъй като абсорбира свободните радикали.
Без повече обяснения преминавам към необходимите продукти:
~За блата:
4 яйца
100 гр. еритритол
130 гр. смлени орехи
3 с.л. кокосово брашно
5 с.л. разтопено масло (краве, кокосово)
Аромати по желание - ние използвахме ванилия и кафе.
1 черен шоколад- аз използвах този от магазин Берьозка
200 мл. сметана за разбиване -Олимпус 30 %
250 гр. маскарпоне
90 гр. еритритол
Моят еритритол беше на кристали, поради което го смелих на пудра в чопър.
Разделят се белтъците и жълтъците и подсладителя се разделя на две половинки, като едната се добавя към белтъците, а другата към жълтъците.
Белтъците се разбиват на сняг.
Получената смес се изсипва в намаслена тавичка и се пече в предварително загрята на 180 °С фурна около 35-40 минути.
Когато изстине се разрязва на три тънки платки. Става лесно, защото блата е плътен и стегнат.
През това време се приготвят кремовете.
Половината от сметаната се кипва и в нея се разтапя шоколада, като се разбърква, докато се получи гладък ганаш. Когато се охлади, към него се прибавят половината еритритол и половината от маскарпонето. Разбърква се с миксер за кратко, за да стане хомогенен, пухкав крем.
С тези два крема се запълва тортата, като аз следвах последователността блат ->бял крем ->шоколадов крем -> блат->бял крем->шоколадов крем ->
Коментари
Публикуване на коментар