¡Тортата!

Заради нисковъглехидратния режим на хранене, който съм избрала да следвам вече няколко години се чувствам безсилна, когато ми се хапва нещо сладко. Правих много опити за десерти и дори сладолед през това време, но не бяха "моето нещо" и си похапвах по нещичко от сладкия шкаф. Вчера видях доста хора да се разхождат с кутия с торта и просто реших да използвам последните грамове *еритритол, които бяха останали в пакета - 190 гр. (абсолютно достатъчни за блата и двата крема, оказа се). 
*Естествено подсладителя може да бъде заместен с друг или просто може да се използва захар.
Като цяло обаче, еритритола е един от полезните изкуствени подсладители (за разлика от аспартам, захарин, малтитол, ксилитол). Добива се от 100% естествени суровини, от растения съдържащи нишесте, например царевица, тапиока.
Среща се в някои плодове – круши, грозде, диня, също и в някои продукти на ферментацията – бира, вино. 
Готовият продукт е под формата на кристали или прах. Има по-близък вкус до захарта от стевия, няма неприятен послевкус, напротив - създава усещане за охлаждане и има 70% от сладоста на захарта. Тъй като еритритола не участва в метаболизма на организма, той не влияе нито на нивото на глюкозата, нито на нивото на инсулина. В заключение - освен, че еритритола е безвреден, той също е и полезен - не съдържа калории и не повишава нивото на глюкозата и инсулина, което го прави идеален за хранителна добавка в диетични продукти, предпазва от кариес и заболявания на устната кухина, по-ефективен от ксилитола и е антиоксидант тъй като абсорбира свободните радикали.
Без повече обяснения преминавам към необходимите продукти:
~За блата:
4 яйца
100 гр. еритритол
130 гр. смлени орехи 
3 с.л. кокосово брашно
5 с.л. разтопено масло (краве, кокосово) 
Аромати по желание - ние използвахме ванилия и кафе.
~за кремовете:
200 мл. сметана за разбиване -Олимпус 30 %
250 гр. маскарпоне 
90 гр. еритритол

Моят еритритол беше на кристали, поради което го смелих на пудра в чопър. 
Разделят се белтъците и жълтъците и подсладителя се разделя на две половинки, като едната се добавя към белтъците, а другата към жълтъците.
Белтъците се разбиват на сняг. 
Жълтъците също се разбиват добре и към тях се добавят смлените орехи и кокосовото брашно. 
Постепенно към ореховата смес се прибавят разбитите на сняг белтъци и се разбърква леко с шпатула. 
Накрая се прибавят маслото и ароматите. 
Получената смес се изсипва в намаслена тавичка и се пече в предварително загрята на 180 °С фурна около 35-40 минути. 
Когато изстине се разрязва на три тънки платки. Става лесно, защото блата е плътен и стегнат. 
През това време се приготвят кремовете. 
Половината от сметаната се кипва и в нея се разтапя шоколада, като се разбърква, докато се получи гладък ганаш. Когато се охлади, към него се прибавят половината еритритол и половината от маскарпонето. Разбърква се с миксер за кратко, за да стане хомогенен, пухкав крем.
В друга купа се разбиват останалите половинки от сметаната, еритритол и маскарпоне. 
С тези два крема се запълва тортата, като аз следвах последователността блат ->бял крем ->шоколадов крем -> блат->бял крем->шоколадов крем ->
блат и украса със заделена малка част от белия крем. Отгоре поръсих с какао. 
Много лесна, ароматна и невероятно вкусна торта без брашно и захар. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Малиново парфе с домашно приготвен блат

Пица с блат от карфиол (ниско въглехидратна пица)

Бисквитена торта с кондензирано мляко и малини