Малиново парфе с домашно приготвен блат


Първоначално приготвях парфе с готови блатове, но откакто открих рецептата за този блат(в блога на Ваня Джорджевич), го използвам в почти всяка торта. В случай като този използвам само една тънка платка, останалата част замразявам за следваща тортичка, а изрезките за любимите Скалички
Продуктите за блата са*:
4 яйца 
200 гр. захар 
200 мл. прясно мляко (може да се замести с плодов сок) 
200 мл. олио
300 гр. брашно(ако желаете какаов блат 270 гр. брашно + 30 гр. какао) 
1 пакетче бакпулвер 
1 ванилия 
*Продуктите са за форма с диаметър 20 см. 
**В края на рецептата ще намерите пропорциите за форма с по-голям размер. 
-За крема:
Отцедените плодове от компот малини
300 гр. заквасена сметана 
100 мл. сладкарска сметана 
3 - 4 с.л. пудра захар 
1 пакетче желатин 
-За желето:
Сок от компот малина
1 пакетче желатин
Фурната се загрява на 160 °С, а през това време се разбърква сместа. 
Първата стъпка е да се разбъркат яйцата, захарта и ванилията,като се бъркат не по-малко от 10 минути.


Добавят се олиото и млякото, бърка се кратко и следва прибавянето на брашното и бакпулвера.


Когато брашното се усвои добре, сместа се изсипва във форма с падащ ринг.
Пече се 45-50 минути, половината от времето покрит с алуминиево фолио.
След като се охлади се разрязва с резач за блатове(конец или остър нож) в желаната дебелина.
 Блатовете са невероятно нежни и сочни, затова аз сиропирах съвсем леко със захарен сироп от кафява захар(около 4 с.л. сироп по края). 
За парфето, във форма с ринг се поставя блата и се покрива с крема, който се приготвя по следния начин :
-сладкарската сметаната се разбива до пухкавост, прибавят се заквасената сметана и отцедените плодове, пудрата захар.
-Желатина се разтваря в малко студена вода и се оставя да набъбне, след което се загрява за да се разтопи(на водна баня или за кратко в микровълнова).
Прибавя се към крема, като същевременно се разбърква. Разстила се равномерно и се прибира в хладилник за час за да се стегне.

По желание между парфето и желето, се подреждат плодове. 
За желето се разтваря второто пакетче желатин. Сока се затопля съвсем леко и се смесва с желатина.
Тортата се залива бавно, за да не се получи дупка в парфето.
(На мен днес ми се разбягаха плодчетата на всички страни :D).
Тортата се връща в хладилника, за да се стегне и желето. 
Тя е лека, свежа, идеална за настъпващото топло време. Компота от малини може да се замени с такъв от ягоди, праскови, ананас...

**Количество продукти за по-голяма форма-26см:
6 яйца 
300 гр. захар 
300 мл. прясно мляко 
300 мл. олио 
450 гр. брашно(за какаов блат-390 гр. брашно + 60 гр. какао) 
1 и 1/2 пакетче бакпулвер 
2 ванилии. 

Коментари

Популярни публикации от този блог

Пица с блат от карфиол (ниско въглехидратна пица)

Бисквитена торта с кондензирано мляко и малини